UE în Moldova: soluționarea corupției sau fonduri de 100 de milioane de euro vor rămâne blocate

UE în Moldova: soluționarea corupției sau fonduri de 100 de milioane de euro vor rămâne blocate

Moldova a fost avertizată că fondurile UE vor rămâne blocate în valoare de 100 milioane de euro, până când guvernul va regândi o lege privind sistemul de vot și va distruge corupția.

Siegfried Mureșan, vicepreședintele comisiei bugetare a Parlamentului European, a declarat că fondurile UE din UE vor rămâne înghețate, deoarece guvernul nu a reușit să îndeplinească condițiile privind respectarea procesului democratic.

„Suntem gata să facem banii disponibili”, a declarat Mureșan Guardian. „Este un lucru bun pentru o țară aflată în vecinătatea imediată a UE să contribuie la creșterea stabilității, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al securității. Dar am spus sub rezerva condițiilor. ”

UE a scutit cu 60 de milioane de euro împrumuturi și 40 de milioane de euro subvenții în perioada 2017-18 pentru a ajuta fosta republică sovietică să-și stabilizeze economia și să realizeze reforme.

Fondurile au fost înghețate anul trecut, după ce guvernul Moldovei a promovat o nouă lege electorală, în ciuda avertismentelor comisiei de la Veneția, experți care consiliază Consiliul Europei cu privire la lege și democrație.

Legea electorală a Moldovei ar putea însemna că politicienii locali ajung în buzunarele unor oameni de afaceri bine aprovizionați. Într-un raport publicat luna trecută, comisia de la Veneția a reiterat avertismentele anterioare că legea a riscat „influența și manipularea nejustificată” a procesului politic de către oamenii de afaceri care își urmăresc propriile interese.

„Comisia Europeană a spus” vă rugăm să aplicați toate recomandările comisiei de la Veneția de la A-Z „, a spus Mureșan. „Și asta nu au făcut până acum și de aceea ne așteptăm ca aceștia să facă ca o condiție prealabilă pentru plata asistenței macrofinanciare”.

Deputatul europarlamentar român, care conduce o delegație a Parlamentului European la Chișinău, a declarat că UE este îngrijorată și de corupție, în urma unui scandal bancar colosal care a jefuit localnicii cu o optime din producția economică.

Cunoscut la nivel local drept furtul secolului, în perioada 2012-14 a fost furat 1 miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei, aproximativ 13% din PIB, o sumă imensă pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Fondurile pierdute nu au fost recuperate și versiunea completă a unui raport de investigație nu a fost publicată, comisia europeană a remarcat într-un raport în această săptămână, adăugând că aceasta pune „îndoieli cu privire la voința reală de a urmări acest vinovat al fraudei”.

Premierul Pavel Filip, care a venit în funcție după ce cei doi predecesori ai săi au fost scutiți de scandal, a spus anterior că este încrezător că Moldova va debloca UE în valoare de 100 de milioane de euro în 2018.